Naszkicować zbiory w przestrzeni R^3
Shizzer: B = { (x, y, z) ∈ R3 : x2 + y2 + z2 ≤ 4 }
P = { (x, y, z) ∈ R3 : 4y2 − 9 = 0 }
Jak naszkicować takie zbiory? Nigdy nikt mi nie powiedział jak szkicować zbioru w układzie R3,
a mam takie zadanie do "treningu". Byłbym wdzięczny za pomoc, bo chciałbym się tego nauczyć
9 lis 10:55
Maciess: B to kula. Nie mów, bo to zagadnienie ze szkoły sredniej.

Geogebra jest ci znana?
9 lis 12:14
Shizzer: "B to kula. Nie mów, bo to zagadnienie ze szkoły sredniej" Zagadnienie "kula" to jest ze szkoły
średniej − prawda, ale nadal nie wiem jak mogę się zabrać za szkicowanie jakichkolwiek zbiorów
w płaszczyźnie R
3.

Geogebra jest mi znana z opowieści, ale nie używałem tego programu
9 lis 12:17
Słoniątko: znasz równanie okręgu? równanie kuli to uogólnienie tego na wyższy wymiar
9 lis 12:26
Shizzer: "znasz równanie okręgu? równanie kuli to uogólnienie tego na wyższy wymiar" − ja to wiem, bo
kula jest przykładem łatwym. Wiem, że koło w 3d to kula, ale tylko dlatego potrafię sobie ten
zbiór wyobrazić.
Ale nie rozumiejąc jak szkicować dowolne zbiory w płaszczyźnie R3 nie jestem w stanie
naszkicować zbioru P. Albo zrobić na przykład takiego zadnia:
Jak wyglądają zbiory L = {(x, y) ∈ R2 : xy ≤ 1} × [0, +∞) oraz T = {(x, y, z) ∈ R3 : z =
y2}?
Czy zbiór T można przedstawić w postaci iloczynu kartezjańskiego podzbioru płaszczyzny R
2 i podzbioru prostej R?
Ja muszę się nauczyć szkicować płaszczyzny w układzie R3 od 0 i rozumieć co robię, żeby
rozwiązywać tego typu zadania.
9 lis 12:32
Słoniątko:
idź na konsultacje zdalne do ćwiczeniowca za coś bierze pensję w końcu
9 lis 14:10
9 lis 14:25
Shizzer: Dzięki
9 lis 14:27