Proszę o pomoc i krótkie wyjaśnienie
Paweł: Przy użyciu symboli 0,1,+,·,6,|
oraz symboli logicznych zapisz następujące funkcje zdaniowe:
a)x jest liczbą parzystą,b)xjest liczbą pierwszą,
c)x jest liczbą złożoną,
d)x=NWD(y,z),
e) każde dwie liczby mają NWW,
f) nie istnieje największa liczba pierwsza,
g) każda liczba parzysta większa od2jest sumą dwóch liczb pierwszych,
h) każda liczba naturalna jest sumą czterech kwadratów liczb naturalnych.
9 lis 10:43
raft: Naszkicuj w układzie współrzędnych następujące podzbiory płaszczyzny R.
Zbadaj, czy podana relacja R jest funkcją.
Jeśli tak, określ jej dziedzinę i przeciwdziedzinę. Jeśli nie, wyjaśnij dlaczego
(a)R⊂R×R,R={(x,y) :x2=y2}
(b)R⊂R×R,R={(x,y) :x3=y3}
(c) R⊂R×R,R={(x,y) :x=y2},
9 lis 10:51