Oblicz liczbę zespoloną
ArYa: Mam do obliczenia wartość liczby zespolonej w postaci
√−3−4i
9 lis 03:01
kerajs: (2+i)2=3+i4
9 lis 07:17
6latek: Mysle ze nalezy zwrocic uwage co sie pisze
Naprawde wartosc liczby zespolonej ? A moze pierwiastki?
9 lis 07:43
Mariusz:
kerajs tylko co mu to da ?
Nie pokazałeś sposobu uzyskania wyniku
|z|=
√(−3)2+(−4)2=
√9+16=5
Z wzoru de Moivre
| | θ+2kπ | | θ+2kπ | |
z1/2=√|z|(cos( |
| )+isin( |
| )) |
| | 2 | | 2 | |
| | θ | | θ | |
cos(θ)=cos2( |
| )−sin2( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| θ | | θ | | θ | |
| jest w drugiej ćwiartce więc cos( |
| ) < 0 a sin( |
| ) > 0 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
z
1=−1+2i
z
2=1−2i
9 lis 07:44
kerajs: No to pokazuję:
√−3−i4=√−(2+i)2=±(2+i)√−1=±(2+i)i=±(−1+i2)
9 lis 07:59
Mariusz:
No tak tyle że wątpię czy Arya będzie wiedział skąd to wziąłeś
Mnie chodziło o to że nie pokazałeś skąd wziąłeś równość z 9 lis 2020 07:17
10 lis 14:32
jc: Czy można obliczyć √−3−4i skoro to jest zbiór?
10 lis 14:57
daras: widzę, ze doszliście już na tym forum do takiego poziomu, że dyskutujecie i spieracie się o
rozwiązanie zadań a nawet przescigacie w ich rozwiązywaniu choć autor nie pofatygował się o
prawidłową treść i naprawdę gówno zrozumie z tej pomocy, bo ma niepoliczalne braki w wiedzy
10 lis 15:27