zad
ki: dla jakich wartosci m rowwiazanie rownania sa liczbami rzeczywistymi roznych znakow
x22(3k−1)x+3k+11=0
1 mar 11:50
ki:
1 mar 12:29
ki: z tego delta ma byc 36k
2−36k−42
1 mar 12:31
Bogdan:
Jeśli równanie kwadratowe; x
2 + bx + c = 0 ma pierwiastki różnych znaków, to trzeba
przyjąć założenia:
1. Δ > 0
| | c | | c | |
2. |
| < 0 (tu korzystamy z wzoru Viete'a: x1 * x2 = |
| ) |
| | a | | a | |
Do odpowiedzi bierzemy część wspólną przedziałów będących rozwiązaniami przyjętych
założeń.
1 mar 12:50
ki: to wiem
1 mar 12:51
ki: mam pyt czy dobrze wyszla delta
1 mar 12:51
ki: 36k2−36k−42
1 mar 12:51
Bogdan:
Zapisz jeszcze raz równanie, bo co to jest: x22
1 mar 13:01
ki: dla jakich wartosci m rowwiazanie rownania sa liczbami rzeczywistymi roznych znakow
x22(3k−1)x+3k+11=0
z tego delta 36k2−36k−42
1 mar 13:20
Bogdan:
Ciągle skleja Ci się zapis x22(3k − 1)x, popraw go
1 mar 13:23
ki: x2+2(3k−1)x+3k+11=0
1 mar 13:27
ki: niezauwazylam
1 mar 13:27
Bogdan:
Δ = 4(9k2 − 6k + 1) − 4(3k + 11) = 36k2 − 24k + 4 − 12k − 44 = 36k2 − 36k − 40
1 mar 13:37
ki: [2(3k−1)]2−4(3k+11)=(6k−2)2−12k−44=36k2−24k+2−12k−44 mi tak wyszlo
1 mar 13:39
ki: tam ma byc kurde +4 nie +2
1 mar 13:45
ki: ok luz
1 mar 13:45
Bogdan:
(6k − 2)2 = 36k2 − 24k + 4, a nie 2
1 mar 13:46
ki: trzy kolejne boki czworokata opinaego na okregu tworza ciag arytmetyczny obw.tego czworokata=80
cm Dlugosc najkrotszego boku stanowi 66 i 2/3 % dlugosci najdluzszego boku.Oblicz dlugosc
bokow czworokata
1 mar 14:01
ki: w przedisebiorstwie znajduje sie zlom zelazny zawierajacy srenio 2% krzemu i surowka
zawierajaca drednio 6% krzemu.nalezy przygotowac 100 g mieszanki zawierajacej srednio
3.2%krzemu.oblicz ile nalezy wziac kilo zlomu i ile krzemionki
1 mar 14:03
ki: w trojkat prostokatny wpisano romb w ten sposob ze dwa boki rombu zawarte sa w bokach trojkata
a kat ostry a=60 jest katem wspolnym dla trojkata i rombu krotsza przekatna jest o √3
dluzsza od boku wpisanego w niego rombu Oblicz pole rombu
1 mar 14:05
ki: drut o dlugosci 6 m rozcieto na dwie czesci z jednej zzrobiono kwadrat z drugiej trojkat
rownoboczny .na jakie czesci nalezy rozciac drut aby suma pol byla najmniejsza?podaj wynik z
dokladnoscia do 0.1 m
1 mar 14:06
ki: w ostroslupie prawidlowym trojkatnym krawedz boczna jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod
katem a=60 a promien wpisanego w podstawe okrregu=3√3Oblicz objetosc i pole powierzchni
ostroslupa
1 mar 14:07
ki:
1 mar 14:15
ki:
1 mar 16:08