wektor
jaros: Wektor o długości 20 dodano do wektora o długości 25. Długość wektora będącego sumą wektorów
może być równa:
A) zero B) 3 C) 12 D) 47 E) 50
9 lis 02:15
a7:

(nie znam się), ale moim zdaniem C) α≈28
o
dla długości 3, tw. cosinusów wychodzi sprzeczne cosα>1
9 lis 03:13
kerajs: Długość sumy takich wektorów musi być między 5 (przeciwne zwroty) a 45 (te same zwroty), więc
a7 ma rację.
9 lis 07:21
jaros: A mam pytanie @a7 jak do tego doszłaś?
9 lis 15:52
a7:

ano sprawdziłam w necie dodawanie wektorów i jest reguła równoległoboku, żeby wektor sumy był
krótszy musi być kąt rozwarty między dodawanymi wektorami
potem policzyłam długość wektora jak w trójkącie z tw. cosinusów , co nie wiem czy jest na
pewno poprawne, dlatego
potem znalazłam jeszcze przykładowe wektory dla których C jest spełnione (a B na pewno nie),
ale już nie przepisywałam tego
ale a powyższym rysunku jeszcze bardziej precyzyjnie (B=(25,0); A=(−17,62;9,5*) *
√89,5356
i można policzyć że
x2+y2=400 czyli wektor OA=20 wektor OB=25
√(25+x)2+y2=12 625+50x+
x2+y2=144 x=−17,62 y
2=89,5356 y≈9,5
i nie jest to sprzeczne
natomiast 625+50x+
x2+y2=9 ⇒sprzeczność gdyż wychodzi x=−20,32 to x
2+y
2 byłby większy
niż 400 i jest sprzeczność, bo ten wektor ma długość (tylko) 20
9 lis 18:10
a7: tzn. reguła równoległoboku to sprawdź w necie, natomiast "żeby wektor sumy był krótszy..." to
był mój wniosek
9 lis 18:21