Rozwiąż równanie
Niewiadomy: Mam dane równanie wielomianowe do rozwiązania
x5−3x4−2x3−6x2+x−3
Po przekształceniu otrzymałem
(x−3)(x4+1) − 2x2(x+3)
I utknąłem co dalej?
9 lis 01:52
6latek: To nie jest rownanie
9 lis 02:00
Niewiadomy:
x5−3x4−2x3−6x2+x−3 = 0
(x−3)(x4+1) − 2x2(x+3)=0
9 lis 02:09
6latek: Napisz czy napewno jest (−6x2) czy +6x2
Bo jesli jest (−6x2) to nie bardzo zrobisz grupowanie wyrazow
9 lis 02:17
Niewiadomy: Jest (−6x2)
9 lis 02:19
6latek: To w takim ukladzie byloby
x4(x−3)−2x2(x+3)+1(x−3) =0
Wiec nie masz wspolnego czynnika przed nawias
Poza tym w(−1)≠0
w(1)≠0 w(−3)≠0 w(3)≠0
Wiec ja nie bardzo moge pomoc bo to chyba poziom studia
9 lis 02:27
Mariusz:
Jak znasz funkcje specjalne takie jak funkcje hipergeometryczne ,
albo funkcje θ to możesz podać pierwiastki wyrażone za pomocą tych funkcji
https://mathworld.wolfram.com/JacobiThetaFunctions.html
x
5−3x
4−2x
3−6x
2+x−3=0
Tutaj pierwsze co należałoby stwierdzić to czy jest to
równanie rozwiązywalne przez pierwiastniki
Jeśli nie jest to musisz zdecydować czy chcesz wyrazić pierwiastki za pomocą
funkcji nieelementarnych czy wystarczy ci wartość przybliżona
Jeśli chodzi o metody numeryczne to możesz skorzystać z metod takich jak
metoda połowienia przedziału
metoda siecznych
metoda stycznych
Możesz też skorzystać z metod numerycznego obliczania wartości własnych
Obliczasz wartości własne macierzy
A=
3 2 6 −1 3
1 0 0 0 0
0 1 0 0 0
0 0 1 0 0
0 0 0 1 0
lub podobnej do niej tzn macierzy B=P
−1AP , gdzie P jest dowolną macierzą odwracalną
Najłatwiejszymi metodami są metody potęgowe
Metoda potęgowa pozwala znaleźć największą co do modułu wartość własną
a odwrotna metoda potęgowa pozwala znaleźć najmniejszą co do modułu wartość własną
Po zastosowaniu przesunięcia możliwe będzie także szukanie innych wartości własnych
niż te o największym i najmniejszym module
Metody potęgowe mogą nie być zbieżne i zanim przystąpimy do zastosowania którejś z nich
przydałoby się sprawdzić zbieżność tej metody
Oprócz metod potęgowych są jeszcze metody z rozkładem macierzy
Najpopularniejszy jest rozkład A=QR
Jeżeli chodzi o uzyskanie tego rozkładu to ortogonalizacja Grama Schmidta
nie jest dobrym pomysłem znacznie lepiej sprawdzą się odbicia Householdera
lub obroty Givensa
A=QR − rozkładasz macierz na iloczyn QR
RQ=A − mnożysz macierze w odwrotnej kolejności
Powtarzasz powyższe kroki do uzyskania macierzy trójkątnej
W tej metodzie także korzystne może być skorzystanie z przesunięcia
A oto przybliżona wartość pierwiastka jaką otrzymałem z odwrotnej metody potęgowej
przy przesunięciu s=3
x
1=3.902554686555
Jeśli znasz jakiś język programowania to kod dla metod potęgowych łatwo napiszesz
na podstawie tego co mają na ważniaku
http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?title=MN13
a o układach równań liniowych mieli nieco wcześniej
http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?title=MN05
9 lis 03:46