Pochodna
Mateusz: Oblicz pochodną F(t,e
t,e
2t) w punkcie t=0, wiedząc że (nabla) F(0,1,1) = [1; 2; 3].
Nie wiem jak zabrać się za to zadanie
8 lis 20:30
ABC:
słyszałeś o różniczkowaniu funkcji złożonych?
8 lis 21:06
Mateusz: Nie wiem czy dobrze je zrozumiałem, czy w tym przykładzie wystarczy pomnożyć [1 2 3] przez [1 1
2]T?
11 lis 17:06
ABC:
masz funkcję F(x(t),y(t), z(t)) gdzie x(t)=t , y(t)=e
t , z(t)=e
2t
| | dF | |
chcesz policzyć |
| t=0 |
| | dt | |
to jaki wzór obowiązuje w takim przypadku?
w tradycyjnym zapisie to było :
| δF | dx | | δF | dy | | δF | dz | |
|
| + |
|
| + |
|
| |
| δx | dt | | δy | dt | | δz | dt | |
11 lis 17:38
Mateusz: | | δF | | δF | |
Skorzystałem z takiego wzoru: H'(t)=F'(g(t))g'(t)=[ |
| g(t) |
| g(t) |
| | δx | | δy | |
| | δF | | δ | | δ | | δ | |
|
| g(t)][ |
| t |
| et |
| e2t]T = [1 2 3] [1 1 2]T |
| | δz | | δt | | δt | | δt | |
11 lis 18:01
ABC:
dziwne te twoje oznaczenia
co znaczy różniczkowanie po y na końcu pierwszej linijki?
11 lis 18:09
ABC: aha już widzę ta linijka tam się nie kończy... ale i tak dziwny zapis , w każdym razie wektory
trzeba wymnożyć skalarnie
11 lis 18:12
Mateusz: Ten wzór wziąłem z prezentacji mojego profesora. Na zajęciach robiliśmy podobne zadanie do
tego, tylko że zamiast (nabla) F(0,1,1) = [1; 2; 3], mieliśmy podane F(x,y,z)=x2yz3.
Policzyliśmy pochodne po x,y,z (pierwsza macierz), a potem pochodne z F(t,et,e2t) po t
(druga macierz) i je przemnożyliśmy.
11 lis 18:16
ABC:
no i o to chodzi
11 lis 18:18
Mateusz: Dobrze, w takim razie dziękuję za pomoc
11 lis 18:19