Pochodne
Student: Mam do policzenia pochodną funkcji:
Bez reguły de l'hospitala
8 lis 20:16
Damian#UDM: Pochodną czy granicę? Z tego co wiem, to reguły de I'Hospitala używamy przy liczeniu granic,
gdy otrzymujemy wyrażenie nieoznaczone.
A jeśli chodzi o pochodną tej funkcji to ze wzoru
[f(x)*g(x)]' = f'(x)*g(x) + f(x)*g'(x)
9 lis 00:26
Damian#UDM: h(x) = x * e
(−1x) , x ∊ R − {0}
f(x) = x , g(x) = e
(−1x)
| | 1 | |
h'(x) = 1 * e(−1x) + |
| * x * e(−1x) = |
| | x2 | |
| | 1 | |
h'(x) = e(−1x) * (1 + |
| ) , x ∊ R − {0} |
| | x | |
9 lis 00:33