Wyznacz współrzędne logarytmiczne
qasel111: Funkcja y = f(x) = 5x2
w odpowiednio dobranych współrzednych logarytmicznych Y = . . . ,X = . . . zapisuje sie jako
funkcja liniowa
Y = F(X) = 2X + 1 .
Znalezc te współrzedne
8 lis 20:14
ABC:
loga 5x2=2logax +loga5
wniosek?
8 lis 20:19
qasel111: a=5
X = log5x (przy podstawie 5 z x) ?
Czyli rozumiem, że to jest źle? Y = log y = log 5x2 = log (5*2*x2/2) = log (10* x2/2) =
= log10 + log x2/2 = 1 + log x2/2 = 1 + 2*logx/2
X = log x/2
8 lis 20:25
ABC:
ale jak masz definiowane współrzędne logarytmiczne?
nie muszą oba logarytmy być tej samej podstawy?
po drugie coś oszukujesz na na końcu przedostatniej linijki
lepiej zrób tak jak ci radziłem Y=log5(f(x)) , X=log5x
8 lis 20:51
qasel111: nie rozumiem jak oszukuje
logx22 = 2*logx2 nie?
tak czy inaczej, Twoje rozwiązanie rzeczywiście wygląda lepiej, dzięki
8 lis 20:58
ABC:
oszukujesz , podstaw x=1 i otrzymasz fałsz
gdybym był teraz ćwiczeniowcem na uczelni przesiałbym was jak pszenicę
8 lis 21:03
qasel111: Racja, mój błąd. log(x2)2 = 2logx2
Dzięki za pomoc
8 lis 21:11