matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
lim x^{2}/3 ln 2x/2x+1
Lukasz:
Hej, ktoś pomógłby mi zauważyć błąd ?
lim x
2
/3 ln 2x/2x+1 = ln[(1+1/(2x+1))
2x+1
]
1/2x+1 * x
2
/3 x−>
∞
wychodzi mi ln e
∞
=
∞
a w odp jest −
∞
8 lis 18:57
ICSP:
2x
+ 1 = 2
2x
x
2
lim
ln(2) =
∞
3
8 lis 18:59
Lukasz:
nie
2x
2x
+1 tylko
2x
2x+1
8 lis 19:11
ICSP:
2x
−1
= 1 +
2x+1
2x + 1
lim f(x) = ln(e
[−
∞
]
) = ln[0
+
] = −
∞
8 lis 19:20
Lukasz:
A no faktycznie haha dzięki
8 lis 19:30