Bijekcja
cyfry: Wskaż bijekcję pomiędzy zbiorem podziałów liczby n na k części, a zbiorem podziałów
| | | |
liczby n + | na k różnych części |
| | |
8 lis 17:40
kerajs: Uporządkuj owe części w ciągi o porządku niemalejącym/wzrastającym i połącz pierwszy wyraz z
pierwszym, drugi z drugim, ..., k−ty z k−atym.
9 lis 07:05
sss: Podział n na k części −> P(n, k)
czyli na przykład:
P(7,4) = 3
(1+1+1+4, 1+1+2+3, 1+2+2+2)
| | | |
Zbiór podziałów liczby n + | na k różnych części: |
| | |
czyli:
7 + 6 = 13 na 4 różne części
Jak to zapisać, bo nie rozumiem, co znaczy na 4 różne części?
21 gru 15:03
kerajs: Pewnie chodzi o sumę różnych składników:
13=1+2+3+7=1+2+4+6=1+3+4+5
21 gru 18:02