kąt trójkąta
mario:
W trójkącie ABC dwusieczne kątów B i C przecinają przeciwległe boki
odpowiednio w punktach P i Q
Wiedząc,że BQ+CP=AB
Wyznacz miarę kąta BAC
8 lis 16:36
Eta:
Czy na pewno dobrze przepisałeś treść ?
8 lis 16:48
mario:
Rzeczywiście (ech) najmocniej przepraszam
BQ+CP=CB
8 lis 16:57
Eta:
8 lis 17:05
ABC:
Eta fachowcu czy to nie będzie 60 stopni ?
8 lis 17:07
Eta:
Taaaaaak
8 lis 17:35
Eta:

Podaję rys. (dokładne komentarze ..........dopisz sam
czworokąty BDPQ i DCPQ są deltoidami .....
to ΔDPQ −− równoboczny
......
więc 90
o−β+60
o+90
o−γ=180
o ⇒ β+γ=60
o to 2β+2γ=120
o
zatem
α=60
o
=======
8 lis 18:21