zespolone
m: |z −1| + z = 3
Skoro |z| =√ x2+y2
Jak zapisać to |z−1|
8 lis 16:19
sushi:
z= x+iy
z−1=......
8 lis 16:23
ICSP: |z−1| + z = 3
z = x
|x−1| + x = 3
x − 1 = 3 − x v x − 1 = x − 3
x = 2
z = 2
8 lis 16:26
m: Więc
|z−1| = √x2 + y2−1
czy √(x−1)2 + (y−1)2
?
8 lis 16:37
ICSP: ani tak ani tak
8 lis 16:40
ICSP: |z−1| = |x + iy − 1| = | (x−1) + iy| = ...
8 lis 16:41
Mila:
|z −1| + z = 3
z=x+iy, x,y∊R
|x+iy−1|=3−x−iy
√(x−1)2+y2=3−x−iy (lewa strona jest liczbą rzeczywistą)
y=0
P{(x−1)2+0}=3−x
|x−1|=3−x
dla x≥1
x−1=3−x
x=2
dla x<1
x−1=−3+x brak rozwiąząń
z=2+0*i
8 lis 21:22