liczby zespolone
weronika: z6=(i5−√3)3
8 lis 15:36
sushi:
z czym masz problem ?
8 lis 15:41
weronika: mozna po prostu spierwiastkowac z potegi 3? wychodza mi wtedy dwa rozwiazania:
z= 1−√3/2+(2+√3)*i lub z=−1+√3/2+i*(−√3−2)
i czy to jest dobrze? podobno powinno wyjsc wiecej rozwiazan
8 lis 15:52
sushi:
nie
bo gubisz pozostałe 4 pierwiastki
z6 to masz 6 rozwiązań
8 lis 15:54
weronika: ok dziekuje juz chyba wszystko wiem
8 lis 16:59
kerajs: Pewnie, że możesz wpierw spierwiastkować
z2=(i5−√3)3√1
9 lis 07:12