porządki
salamandra: Czy relacja jest porządkiem liniowym?
a) Relacja ≤ na zbiorze R −−− TAK
b) {(x,y) ∊ N: x jest podzielne przez y}−−− NIE
c) {(f,g): ∀
x∊R f(x)≤g(x)} na zbiorze funkcji f: R−>R −−−− TAK
d) Relacja zawierania na klasie zbiorów
8 lis 14:30
Saizou :
d) tak, ponieważ spełnia następujące własności
1) A ⊂ A (zwrotność)
2) (A ⊂ B) ∧ (B ⊂ C) ⇒ (A ⊂ C) (przechodniość)
3) (A ⊂ B) ∧ (B ⊂ A) ⇒ A = B (antysymetryczność)
4) (A ⊂ B) ∨ (B ⊂ A) (spójność)
8 lis 15:19
ABC:
z tym 4) to na serio? czy podpucha dla salamandry żeby zareagował?

podpunkt c − salamandra jesteś pewien?
8 lis 15:34
salamandra: A czemu c) nie?
8 lis 17:27
ABC:
a weź f(x)=−x g(x)=x możesz je porównać ?
8 lis 17:31
salamandra: No nie, masz rację, dzięki.
A co z tym 4) jest nie tak?
8 lis 19:00
ABC:
to samo co w c , mogą być dwa zbiory których nie porównasz
8 lis 19:13
salamandra: Jak w końcu rozumieć to „na klasie zbiorów”, że te zbiory są równej mocy, czy nie?
8 lis 19:42
ABC: zawieranie
A={1,2,3}
B={4,5}
ani A nie jest zawarty w B , ani odwrotnie
8 lis 19:52
salamandra: Tak właśnie myślałem, mógłbyś jeszcze wytłumaczyć jak rozumieć to pojęcie o klasie zbiorów?
Cały czas się ono powtarza i ja to rozumiałem jako zbiory o tej samej mocy, gdyż raz miałem
taką definicję
8 lis 19:57
ABC:
możesz to rozumieć jako zbiór wszystkich zbiorów, chociaż wtedy są paradoksy
w miasteczku jest fryzjer, który ma golić wszystkich mężczyzn którzy sami siebie nie golą,
czy ma on ogolić sam siebie?
dlatego w książkach piszą klasa zbiorów, można to sformalizować, ale to tylko dla maniaków
8 lis 20:04