lim u{x(1-tgx)}{cos2x}
Lukasz: Hej,
problem z przykladem, podejżewam że gdzieś jest ten głupi "chochlik"...
lim x(1−tgx)cos2x = x(1−x)1−2sin2x = x(1−x)1−2sin2x =
x(1−x)1−2x2
x−>π4
po podstawieniu = 3/14π
8 lis 14:11
Lukasz: Odpowiedzią jest : pi/4
8 lis 14:11
a7:
| | x(1−sinx/cosx) | |
=limx→π/4 |
| = |
| | cos2x−sin2x | |
| | | |
=limx→π/4 |
| = |
| | (cosx−sinx)(cosx+sinx) | |
| | x(1−cosx−sinx) | |
=limx→π/4 |
| = |
| | cosx(cosx−sinx)(cosx+sinx) | |
| | x | |
=limx→π/4 |
| = |
| | cosx(cosx+sinx) | |
8 lis 14:50
Lukasz: Dzięki, ale czy jest ktoś mi w stanie powiedzieć w którym momencie robię błąd? Bo wydaje mi się
że moj sposob jest rowniez poprawny.
8 lis 16:11
sushi:
bo tg x ≠ x
8 lis 16:14
sushi:
i tak samo
sin x ≠x
8 lis 16:15
Lukasz: a no tak... zapomnialem że tgx/x = 1 tylko gdy x−> 0 lub tgx=0

dzieki wielkike !
8 lis 16:17
Eta:
Można z Hospitala
| | 1 | |
L(licznik)' = ....=−x* |
| x→π/4 |
| | cos2x | |
L=−2*(π/4)
M(mianownik)
' = −2sin(2x) x→π/4
M=−2
L/M= π/4
======
8 lis 16:19
Lukasz: Wiem, ale jeszcze nie miałem metody Hospitala dlatego jeszcze jej nie znam
8 lis 16:22
Eta:
8 lis 16:23