fadusia: 1.oblicz nierówność: /x+3/>5 / ta kreseczka to wartość bezwzględna
2.oblicz równanie: 2/x/+3=x / ta kreseczka to wartość bezwzględna
3. oblicz wartość wyrażenia: -2(x-2)(x+2)-(x+y)2+ 4(y-1)2=
20 lis 13:15
karloz: 1 i 2 - zastosuj definicję wartości bezwzględnej : |x| = x dla x > 0 oraz |x| = -(x) dla
x < 0
- wyznaczasz miejsce zerowe wartości bezwzględnych, po czym dla opowiedniego przedziału
rozwiązujesz sobie nierówność lub równanie. spróbuj

3 - chyba czegoś brakuje...
20 lis 13:51
Grzegorz: 1)
dla x>0 równanie ma postać x+3>5 x>2
dla x<0 równanie ma postać -x+3>5 -x>2 x<2
rozw. x należy od R \{2}
2)
dla x>0 równanie ma postać 2x+3=x x=-3
dla x<0 równanie ma postać -2x+3=-x x=3
rozw. x należy od zboru {3,-3}
20 lis 13:54
fadusia: Dzięki 1 i 2 rozwiązałam ale do 3 nic nie brakuje . Napisałam wszystko
20 lis 13:55
%3Cpre%3E%3Cb%3Efadusia%3A%3C%2Fb%3E%20Dzi%C4%99ki%201%20i%202%20rozwi%C4%85za%C5%82am%20ale%20do%203%20nic%20nie%20brakuje%20.%20Napisa%C5%82am%20wszystko%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F1%2Fwesoly.gif%22%3E%0A%3C%2Fpre%3E
20 lis 13:55
karloz: no to coś chyba Ci się nie chce liczyć tej 3

bo to zwyczajne mnożenie jest...
20 lis 14:00
fadusia: nie no ja właśnie oliczyłam ale jakoś nie bardzo wierzę zę to dobrze:(
20 lis 14:15
fadusia: ale co do 1 i 2 to ja zrobiłam tak :
2/x/+3 =x lub 2x+3=-x
2x-x=-3 2x+x=-3
x=-3 3x=-3/3
x=-1
A grzegorz napisał inaczej i nie wiem czemu tak jest
20 lis 14:24
karloz: -2(x-2)(x+2) - (x+y)2 +4(y-1)2 =
-2(x2-4) - (x2 + 2xy + y2) +4(y2 - 2y +1) =
-2x2 + 8 - x2 - 2xy - y2 + 4y2 - 8y +4 =
-3x2 +3y2 - 2xy - 8y + 12 - chyba tak
2|x| + 3 = x
dla x>0 masz 2*x + 3 = x co jak sama wyliczyłaś jest prawdą dla x = -3. ale x = -3 jest
mniejsze od zera, więc to nie jest rozwiązanie
dla x<0 masz
2*(-(x)) + 3 = x
-2x + 3 = x
-3x = -3
x = 1
czyli znowu x spełniający równanie nie należy do założonego przedziału
wniosek - równanie sprzeczne.
20 lis 15:34
ziomal: dzięki . kumam
20 lis 20:51