oblicz
tomcio3:
Dana jest funkcja f(x)= x3+4x−8
wiedząc,że f(a)=0
Oblicz wartość wyrażenia a7+64a2
8 lis 13:51
Jerzy:
Najpierw oblicz a, potem podstaw do wyrażenia i go oblicz.
8 lis 14:03
Eta:
f(a)=0 ⇒ a3=8−4a
W= a(a3)2+64a2
W=a(8−4a)2+64a2 =........ =16(a3+4a) = 16*8=128
8 lis 14:41
6latek: Witam

Probowalem wyliczyc a ale wyszlo mi ze ( a) jedno rzeczywiste i dwa zespolone , gdyz delta
wyszla mi dodatnia
8 lis 15:13
ABC:
Małolat, sposób Ety jest klasyczny i najlepszy w/g mnie
8 lis 15:35
Mariusz:
"omg jak zwykle"
ABC nie nazwałbym tego sposobu klasycznym
Na pomysł Jerzego znacznie łatwiej wpaść
Obydwa sposoby mają swoje zalety i wady
Sposób Ety zadziałałby dla podobnego zadania
także w przypadku gdy funkcja byłaby wielomianem stopnia większego niż cztery
Sposób Jerzego zadziała jeśli tylko potrafimy przedstawić tę funkcję w postaci iloczynowej
ale za to zadziała także gdy zmienimy wyrażenie
Gdybyśmy zmienili nieco wyrażenie sposób Ety mógłby nie zadziałać
9 lis 05:11