prosta prostopadła do dwóch wektorów
m: Znajdź równanie parametryczne prostej:
przechodzącej przez punkt P(1,5,−4) i prostopadłej do wektorów:
v=[0,2−1] oraz u=[−4,3,0]
Policzyłam wektor PR:
PR=[a−1,b−5,c+4]
wektor PR i wektory v i u mają być prostopadłe, więc iloczyn skalarny:
2b−10−c−4=0
−4a+4+3b−15=0
Ale to chyba do niczego nie prowadzi, brakuje mi jeszcze jednego równania żeby to rozwiązać? Co
zrobić?
8 lis 13:29
jc: wektor (3,4,8) jest prostopadły do wektorów
(0,2,−1)
(−4,3,0)
Równanie prostej: (x,y,z)=t(1,5,−4) + t(3,4,8)
8 lis 13:57