liczby zespolone
kubsde: Zaznacz na płaszczyźnie gaussa zbiór liczb zespolonych spełniających warunek:
|z|=2
8 lis 13:23
kubsde: liczbę z przedstawiłem jako a+ bi i dotarłem do momentu gdzie b = √4−a2, jednak nie wiem jak
to zaznaczyć na układzie współrzędnych
8 lis 13:25
ICSP: z = x + iy
|z| = 2
√x2 + y2 = 2
x2 + y2 = 2
8 lis 13:27
kubsde: ICSP do tego dotarłem, wyznaczyłem sobie również że a (lub x) jest mniejsze od 2 lub większe od
−2, problem jest z samym zaznaczeniem na osi
8 lis 13:29
8 lis 13:33
kubsde: nie zauważyłem że jest to równanie okręgu, dziękuje bardzo !
8 lis 13:35
jc: |z| = odległość z od 0. Zbiór punktów równo oddalonych od danego punktu to okrąg (w zadaniu
okrąg o promieniu 2).
8 lis 13:59