matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
jol:
Rozwiaz rownania:
4x−1
2−x
3x + 4
+ 3x = 5 −
+
3
12
4
1 mar 00:39
Godzio:
obustronnie przez 12 4(4x−1) + 36x = 60 − 2 + x + 3(3x+4) 16x − 4 + 36x = 58 + x + 9 x + 12 52x − 4 = 10x + 70 42x = 66
11
x =
7
1 mar 00:45
jol:
10
hmm blad, a moj odp: x = 1
21
1 mar 01:02
Godzio:
to czekaj moment
1 mar 01:04
Godzio:
4(4x−1) + 12*3x = 5*12 − (2−x) + 3(3x+4) 16x − 4 + 36x = 60 − 2 + x + 9x + 12 52x − 4 = 70 + 10x 42x =
74
37
16
x =
= 1
− inaczej byc nie moze chyba ze zle przepisalas/es
21
21
1 mar 01:07
jol:
aaaa tak, juz dobrze
dziekuje
1 mar 01:14