Oblicz f(a)
ZimnoMI: Forumowicze!
Mam funkcje f (x) i g (x)
g(a)= 23 i jak w takim przypadku obliczyć f(a) ?
8 lis 00:41
a7: no a masz wzory tych funkcji lub jakąś zależność
bo np. g(x)=x f(x)=2x to f(a)=46
8 lis 00:48
ZimnoMI: g(x)= 4x+4−x a f(x)= 2x+ 2−x
8 lis 00:58
Eta:
f(a)=5
8 lis 01:05
Eta:
Podpowiedź :
(2x+2−x)2−2= 44+4−x
.......
8 lis 01:08
a7: czyli g(x)=[f(x)]2−2
czyli f(x)=−√g(x)+2 lub f(x)=√g(x)+2
f(a)=±√g(a)+2
f(a)=±√25
f(a)=±5
(?)
8 lis 01:16
Eta:
Czy teraz już Ci ciepło?
8 lis 01:16
a7: @Eta czemu −5 nie może być?
8 lis 01:17
Eta:
@a7
ZW >0
odp f(a)=5
8 lis 01:17
a7: a, ok, już rozumiem, dzięki
8 lis 01:18
Eta:
8 lis 01:19
ZimnoMI: Byłby w stanie mi ktoś wytłumaczyć to zadanie tak łopatologicznie?
8 lis 02:29
ZimnoMI: @Eta Ojjjj tak. Teraz przy kaloryferku siedzę xd
8 lis 02:30
ABC: trzeba było zacząć "forumowiczki i forumowicze" jak kiedyś "towarzyszki i towarzysze" pewnie
za młody jesteś żeby to pamiętać

oznaczasz sobie 2
x+2
−x=p
podnosisz obie strony do kwadratu , pamiętając że (2
x)
2=(2
2)
x=4
x oraz 2
x*2
−x=1
4
x+2*2
x*2
−x+4
−x=p
2
wykorzystujesz założenie 4
x+4
−x=23
23+2=p
2 czyli 25=p
2 , p=−5 lub p=5 ale funkcja wykładnicza przyjmuje tylko wartości
dodatnie, więc p=−5 odrzucasz
8 lis 09:57
Eta:
8 lis 13:43