Zbadaj istnienie granicy funkcji
Fretkonur: Zbadaj istnienie granicy funkcji f : R
2→R
| | ⎧ | sin(xy)x dla x≠0 | |
| f(x,y)= | ⎩ | 0 dla x=0 |
|
Wydaje mi się, że granica nie będzie istniała, ale z definicji Heinego nie potrafię dobrać
ciągu (x
n, y
n)→(0,0) przy n→
∞, aby nie zachodziło f(x
n, y
n)→0 dla n→
∞
Wnioskuję, że ta granica nie istnieje, ponieważ próbowałem oszacować to, ale wychodzi mi
coś takiego:
| | |sin(xy)| | | 1 | |
∀(x,y)≠(0,0) 0 ≤ |
| ≤ |
| |
| | |x| | | |x| | |
| | 1 | |
0→ 0 przy (x,y)→(0,0) , |
| →∞ przy (x,y)→(0,0) |
| | |x| | |
7 lis 23:03
ICSP: | | sin(xy) | | sin(xy) | |
0 < | |
| | = | |
| * y| → 1*0 = 0 |
| | x | | xy | |
7 lis 23:07
ICSP: bądź jeżeli musisz widzieć wprost trzy ciągi:
| | sin(xy) | | xy | |
0 < | |
| | < | |
| | = |y| → 0 |
| | x | | x | |
Druga nierówność wynika z nierówności Jordana.
7 lis 23:08
ICSP: no i powinna być ona słaba.
Jakkolwiek x się nie może wyzerować to y już tak i wtedy dostajemy równość.
7 lis 23:12
Adamm:
@ICSP co to nierówność Jordana? Masz na myśli nierówność Jensena?
7 lis 23:20
7 lis 23:21
Adamm: ok. Nie znałem tej nazwy
7 lis 23:35
Fretkonur: Wielkie dzięki za pomoc, sam bym na coś takiego nie wpadł.
8 lis 14:34