funkcja odwrotna i homograficzna
planky: Wyznaczyć funkcje odwrotną do danej (o ile takowa istnieje). Naszkicować wykres obu
funkcji: danej i odwrotnej.
| | x+2 | |
f(x)= |
| , x∊R−{U{3}[2}} |
| | 2x−3 | |
1. Zbadałem różnowartościowość
| | −7(x2−x1) | |
f(x2)−f(x1)=...= |
| |
| | | |
wnioskuję z tego ,że jest różnowartosciowa na przedzialach (−
∞;3/2)(3/2;+
∞)
I Teraz powinienem wyznaczyć zbiór wartości i tu dla mnie robi się problem ,ponieważ nie wiem
jak wyznaczyć
zbiór wartości dla funkcji homograficznej.Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak to zrobić?