matematykaszkolna.pl
Kombinatoryka - torebki i zdjęcia. Gdzie robię błąd? Aviator: Cześć. Na początku zaznaczę, że znalazłem tematy związane z tym zadaniem, ale mam problem ze zrozumieniem, gdzie jest błąd w moim sposobie. Zadanie: Twiny Winky ma trzy torebki: czerwoną, niebieską i żółtą. Do torebek zamierza włożyć cztery różne zdjęcia pani Ewy. Na ile sposobów może rozmieścić zdjęcia tak, aby w każdej torebce znalazło się co najmniej jedno zdjęcie? (poprawny wynik: 36) Moje rozwiąznie: Na początku umieszczam w każdej torebce po jednym zdjęciu, więc szukam liczbę 3 wyrazowych ciągów o różnych wyrazach stworzonych z 4 zdjęć − jest ich 24. Następnie umieszczam ostatnie zdjęcie w jednej z trzech torebek − każda kombinacja z 24 ma 3 możliwości. 3 * 24 = 72. Co w moim rozumowaniu jest błędne? Proszę o pomoc.
7 lis 20:11
wredulus_pospolitus: Ponieważ dwukrotnie liczysz te same rozkłady: Powiedzmy, że mamy zdjęcia A,B,C,D i torebki 1,2,3 W pierwszym kroku wrzucamy po jednym zdjęciu: 1: A 2: B 3: C W drugim kroku wybieramy torebkę do której wrzucimy ostatnie zdjęcie. Wylosowaliśmy 2. Więc ostatecznie mamy: 1:A 2: B,D 3: C A teraz inna (według Twej metody) sytuacja: 1: A 2: D 3: C I dodatkowe zdjęcie ląduje w 2 torebce 1: A 2: D , B 3: C W efekcie otrzymaliśmy dokładnie rozkład zdjęć w torebkach, ale Ty traktuje to jako dwie osobne sytuacje. Widzisz gdzie tkwi błąd w Twoim rozumowaniu
7 lis 20:44