W jakim punkcie przecinają się wykresy funkcji?
pvp: Wykresy funkcji f(x)= 52x+1 − 16 i g(x)= 8+ 0,21−2x przecinają się w punkcie o rzędnej :
A. y=1
B. y=5
C. y= 9
D. y=10
Chciałabym też zrozumieć, dlatego proszę również o wyjaśnienie/ rozpisanie
7 lis 19:28
ABC:
zauważ że 0,21−2x=52x−1
7 lis 19:31
Preuv:
7 lis 19:37
ABC:
52x+1−16=52x−1+8
52x+1−52x−1=24
52x(5−1/5)=24
52x (24/5)=24
52x=51
2x=1
x=1/2
y=25−16=8+1=9 odpowiedz C
7 lis 19:56
pvp: Jak wyliczyłeś y?
7 lis 22:52
wredulus_pospolitus:
podstawisz do f(x) czyli policzył f(0.5)
7 lis 22:54
pvp: Aaa już wszystko jasne, dziękuję
7 lis 22:59