matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
przekształć
Marta:
a
muszę przekształcić w postać kanoniczną y =
+q :
x−p
3x+1
y =
x+2
Pomóżcie bo nie łapię
7 lis 16:58
wredulus_pospolitus:
3x+1
3x + 6 − 6 + 1
3(x+2) − 5
−5
=
=
=
+ 3
x+2
x+2
x+2
x− (−2)
a = −5 p = −2 q = 3
7 lis 16:59