ciaglosc funkcji
Monika: Czy istnieje funkcja ciągła z
a) [0, 1] ∪ [2, 3] na [5, 6] i z [5, 6]
b) R na (0,1)
c) [0,1] na R
W jaki sposób robić takie zadania? Potrafię badać ciągłość funkcji określonymi pewnymi wzorami,
ale w tym przypadku nie ma ogólnego wzoru...
7 lis 15:23
ABC:
jaki poziom? matematyka uniwersytecka? bo nie wiem z czego mogę korzystać

czy jak ci powiem przykładowo: podpunkt c−nie istnieje bo ciągły obraz zbioru zwartego musi być
zwarty to coś zrozumiesz?
7 lis 17:19
wredulus_pospolitus:
a) nie
| | 1 | |
b) tak (np. f(x) = |
| arcctgx) |
| | π | |
c) nie
7 lis 17:26
wredulus_pospolitus:
chociaż odnośnie (a) to byśmy musieli sprawdzić KTÓRĄ definicję ciągłości funkcji masz
7 lis 17:28
Monika: Już niestety matematyka wyższa

Moja definicja jest następująca:
Funkcja f : D → R, D ⊂ R, jest ciągła w punkcie a ∈ D, gdy ∀{xn} ⊂ D, zachodzi implikacja:
lim x
n = a ⇒ lim f(x
n) = f(a).
7 lis 17:34
wredulus_pospolitus:
no to (a) tak , (b) tak (podałem przykład) (c) nie
7 lis 17:39
wredulus_pospolitus:
(a) jeszcze raz napisz podpunkt bo coś 'nie ten teges' jest napisane
7 lis 17:40
jc:
(a) f(x)=x+2 dla x∊[0,1], f(x)=x+5 dla x∊[2,3]
(ale nie wiadomo o co chodzi z tym "i z")
(c) Funkcja ciągła na odcinku domkniętym jest ograniczona.
7 lis 17:49
Monika: A wybaczcie, cos mi ucięło. W pierwszym chodziło jeszcze o: z [5, 6] na [0, 1] ∪ [2, 3]
I dziękuję za wyjasnienie tych podpunktów.
7 lis 19:10
jc: Druga część (a).
Funkcja ciągła przyjmuje wartości pośrednie (twierdzenie Bolzano), a między 1 a 2 jest dziura.
7 lis 19:22
ABC:
inaczej mówiąc ciągły obraz zbioru spójnego musi być zbiorem spójnym
7 lis 19:26
Adamm:
a)
f: [0, 1]∪[2, 3]→[5, 6] jest ciągła ⇔ f|
[0, 1] oraz f
[2, 3] są ciągłe
Tutaj można wybrać choćby f(x) = x+5 dla x∊[0, 1], oraz f(x) = 5 dla x∊[2, 3].
f: [5, 6] → [0, 1]∪[2, 3] taka że f jest ciągła i "na" nie istnieje, bo wtedy doszlibyśmy do
wniosku
że [0, 1]∪[2, 3] jest spójne, a nie jest. Z podzbiorów R to tylko odcinki (mogą być
nieskończone)
są spójne.
b)
f:R → (0, 1)
nie trzeba dużo myśleć, f(x) = ∫
−∞x g(t)dt gdzie g to np. gęstość rozkładu Cauchy'ego,
| | 1 | |
g(x) = |
| . Ważne tyle by g(x) > 0 oraz było ciągłe. |
| | π(1+x2) | |
c)
f: [0, 1]→R to f([0, 1]) = [c, d] jest odcinkiem domkniętym (możliwe że c = d), bo to
zwarty odcinek (a co za tym idzie, domknięty w R).
7 lis 23:33