Dzielene wielomianów: Wielomian W(x)
Paanda:
Wielomian W(x) = (x3 +216)(3x + 5) jest podzielny przez wielomian P(x) =3x2 + 23x + 30,
a ilorazem z dzielenia W(x) przez P(x) jest wielomian Q(x).
Wyznacz Q(x)
7 lis 11:54
wredulus_pospolitus:
x3 + 216 <−−− rozłóż to
3x2 + 23x + 30 = (3x +5)(x + 6) = 0
i skróć i wtedy dopiero dziel
7 lis 11:56
ICSP: W(x) = (x +6)(x2 − 6x + 36)(3x+5) = (x2 − 6x + 36)[(x+6)(3x+5)] =
= (x2 − 6x + 36)(3x2 + 23x + 30)
Q(x) = x2 − 6x + 36
7 lis 11:58
Eta:
W(x)=(x+6)(x2−6x+36)(3x+5) , P(x)=(3x+5)(x+6)
Q(x)=x2−6x+36
7 lis 11:59
Eta:
7 lis 12:00
Paanda: Dziękuje
7 lis 12:10
Basia: Dane są wielomiany
W(x)=x5−3x+1
P(x)=2x2−x−3
Q(x)=W(x)−P(x)
11 gru 22:28
mat:
Q(x)=x5−3x+1−2x2+x+3= x5−2x2−2x+4
12 gru 01:55