Uzasadnij że funkcja f(x)
eli: f(x)= arccos 2x−1x+2
w przedziale (0, 12) przyjmuje wartość q=√3
7 lis 10:23
7 lis 10:26
eli: skąd 23π?
7 lis 10:36
wredulus_pospolitus:
| | 2x−1 | | 2x + 4 − 5 | | 5 | |
g(x) = |
| = |
| = 2 − |
| |
| | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
funkcja g(x) jest funkcją monotoniczną dla x > −2
związku z tym
f(x) ∊ ( min( f(0) , f(1/2) ) ; max ( f(0) , f(1/2) ) )
| | 2 | |
f(0) = arccos( 2 − 2.5) = arccos( − 0.5) = |
| π |
| | 3 | |
f(1/2) = arccos( 2 − 2) = arccos ( 0 ) = π/2
7 lis 12:34