Planimetria
Lachu: Proszę o pomoc PLANIMETRIA
zad 1
Długosc jednej z przyprostokątnych trójkąta prostokątnego jest równa 3. Oblicz dlugosc
pozostalych boków jeśli odcinek dwusiecznej kąta prostego zawarty w trójkącie jest równy 2√2
zad 2
Podstawą trójkąta równoramiennego ABC jest odcinek AB. Na boku BC istnieje punkt D taki, że
AB=AD=CD oblicz miary kątów trójkąta
zad 3
W trójkąt prostokątny wpisano okrąg. Przeciwprostokątna została podzielona przez pkt stczności
z okregiem na odcinki o dlugosci 2 i 3 cm Oblicz dlugosci przyprostokątnych tego trojkata oraz
promien okregu wpisanego ( na tym zad zalezy mi najbardziej)
Prosze o wskazówki
28 lut 23:39
Lachu: pls
28 lut 23:47
Godzio:
2 = h =a
| 3(a+b) | | 3 * 2 | | 2(a+b) | |
| = |
| + |
| / *2 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
3(2+b) = 6 + 2(2+b)
6 + 3b = 6 + 4 + 2b
b = 4
x = a+b = 6
3
2 + 6
2 = y
2
9 + 36 = y
2
y = 3
√2
1 mar 00:20
Lachu: Dzieki ale w sumie te równania sa niepotrzebne bo mozna zrobic z podobienstwa
1 mar 00:27
Godzio:

β+2α = 180
γ + 2β = 180
γ = 180−α
180−α + 2β = 180
α = 2β
β + 4β = 180
5β = 180
β = 36
α = 72
1 mar 00:27
Lachu: kurde super dzieki wiem skad sie wzielo
1 mar 00:28
Godzio:

(2+r)
2 + (3+r)
2 = 5
2
4 + 4r +r
2 + 9 + 6r + r
2 = 25
2r
2 + 10r − 12 = 0 /:2
r
2 + 5r − 6 = 0
r
2 − r + 6r − 6 = 0
r(r−1) + 6(r−1) =0
(r−1)(r+6) = 0
r = 1 v r = −6 − odrzucamy bo r > 0
r=1
a = 2+r = 3
b = 3+r = 4
1 mar 00:33
Godzio:
1 mar 00:36
Lachu: o kurde ze na to nie wpadlem, super dzieki wielkie...
1 mar 00:38