Statystyka
Trop12: Systemy ewakuacyjne w samolotach są zasilane paliwem stałym. Tempo spalania jest istotną
charakterystyką
tego paliwa. Zgodnie ze specyfikacją, średnie spalanie powinno wynosić 50cm3 /s. Testowana jest
hipoteza
zerowa H0 : μ=50cm3/s przeciwko hipotezie alternatywnej H1 : μ ̸= 50 cm3/ s . Załóżmy, że
jeżeli x̄ < 48.5
lub x̄ > 51.5, hipoteza zerowa zostanie odrzucona.
Wiadomo, że odchylenie standardowe wynosi σ = 2.5cm3/s, pobrano 10 próbek . Oblicz
prawdopodobieństwo α popełnienia
błędu I rodzaju.
Bardzo proszę o pomoc.
Jedyne co wiem to, że błąd I rodzaju to H1 dla nas jest prawdziwe a tak naprawdę H0 jest
prawdziwe.
7 lis 10:12