Funkcja cyklometryczna
tomek123098: Witam, nie wiem jak zacząć podany przykład − wiem jak go zrobić
gdybym pozbył się tej 1/2 stojącej przed arcsinusem. Czy ktoś ma pomysł
jak się mogę tego pozbyć by otrzymać jedynie tg z arcsin? Dalej wiem co robić.
tg(1/2arcsin(2/3))
7 lis 09:06
ABC:
skorzystać ze wzoru redukcyjnego
7 lis 09:20
tomek123098: No spoko, tez o tym myslalem tylko nie moge znalezc zadnego który miałby się
jakkolwiek do mojego przykładu.
7 lis 09:30
ABC:
a bez 1/2 z przodu jak robiłeś? bez wzoru?
7 lis 09:41
jc: = √5, zaraz podam odpowiedni wzór
7 lis 09:50
ABC:
oznaczasz sobie 1/2 arc sin (2/3)=x , masz policzyć tg x
wtedy arc sin (2/3)=2x
czyli sin2x=2/3
| | 2tg x | |
znajdź sobie tg 2x a potem ze wzoru tg 2x= |
| obliczysz tg x , tylko dyskusję |
| | 1−tg2x | |
znaków +/− se zrób
7 lis 09:51
jc: | | sin a/2 | | 2 sin a/2 cos a/2 | |
tg a/2 = |
| = |
| |
| | cos a/2 | | 2 cos2 a/2 | |
cdn
7 lis 09:54
ABC:
| | 2 | |
można i tak jak jc , wynik końcowy to |
| |
| | 3+√5 | |
7 lis 09:57
jc: cos a =
√1− sin2 a
a=arcsin 2/3, sin a = 2/3
| | 2/3 | | 2 | | 3−√5 | |
tg a/2 = |
| = |
| = |
| |
| | 1+√1−4/9 | | 3 + √5 | | 2 | |
gdzieś się pomyliłem, teraz lub wcześniej ..
7 lis 09:57
jc: Niezależnie od sposobu liczenia należy skomentować wybór znaku przed pierwiastkiem.
7 lis 09:59
tomek123098: Dzieki wielkie za pomoc
9 lis 09:42