Całka
Damian#UDM: Obliczyć całkę
Próbowałem przez podstawienie, przez wyznaczenie cosinusa podwojonego kąta, niestety bez skutku

Proszę o pomoc, bardziej o nakierowanie niż rozwiązanie
7 lis 04:36
getin:
Podstaw cos(x) = t, wówczas −sin(x)dx = dt więc sin(x)dx = −dt
7 lis 07:14
ABC:
a próbowałeś podstawienia cosx=t ?
7 lis 07:14
Damian#UDM: sinx = t, a tego nie próbowałem, spróbuję
7 lis 17:37
wredulus_pospolitus:
po co sinx = t

cosx = t
7 lis 17:38
Damian#UDM: Obliczyć całkę
∫{x}{x
4 + 4}dx
Nie mam na to żadnego pomysłu, proszę o nakierowanie
7 lis 17:39
ICSP: Podstawienie:
x2 = 2t
w ogóle znasz wzory na pochodne i na podstawowe całki?
7 lis 17:40
7 lis 17:40
Damian#UDM: wredulus 17:37 napisałem, że próbowałem podstawienia sinx=t i nie wyszło, a teraz spróbuję
cosx = t
ICSP znam, niestety nie wpadłem na pomysł, jak tutaj podstawić, żeby u góry była pochodna
dołu, dziękuję za nakierowanie
7 lis 17:43
ICSP: bo tak nie podstawisz.
Umiesz policzyć całkę z f(x) = x?
Jeśli tak podstawienie nasuwa się natychmiast.
Jeżeli nawet nie jesteś wstanie wpaść na 2t = x2 to już na t = x2 powinieneś wpaść.
Dwa przykłady w tym temacie są praktycznie identyczne pod względem podstawienia.
7 lis 17:45
Damian#UDM: Teraz widzę, że wyjdzie inny wzór
7 lis 17:45
Damian#UDM: No właśnie zrobiłem t=x
2
7 lis 17:46
Damian#UDM: | | 1 | | dt | |
I wychodzi ładnie |
| ∫ |
| dt, dalej oczywiście sobie poradzę, dziękuję za pomoc |
| | 2 | | t2 + 22 | |
7 lis 17:47
Damian#UDM: | | dt | |
A z 04:36 wychodzi ładnie − ∫ |
| |
| | t2 +1 | |
7 lis 17:53
Damian#UDM: Obliczyć całkę
Generalnie wiem chyba o co chodzi, moje pytanie brzmi, jak pozbyć się góry, żebym mógł
skorzystać z podstawowych wzorów?
8 lis 16:53
Damian#UDM: Po przekształceniu widzę to tak
8 lis 16:56
8 lis 17:14
Damian#UDM: Okej, dziękuję za pomysł
8 lis 18:46
Damian#UDM: Obliczyć całkę
Myślę, żeby po działać tak :
| | x2 | | dx | |
∫ |
| dx −3∫ |
| |
| | √x2 + 4x − 7 | | √x2 + 4x − 7 | |
Tylko co zrobić z tym
9 lis 00:09
Damian#UDM: Ale wydaje mi się, że
| x2 − 3 | | x2 + 4x − 7 | | 2x + 8 | |
| = |
| −2* |
| + |
| √x2 + 4x − 7 | | √x2 + 4x − 7 | | √x2 + 4x − 7 | |
tak będzie lepiej
9 lis 00:17
jc: A mnie się wydaje, że lepiej poprosić komputer o wykonanie rachunku.
9 lis 00:28
Damian#UDM: Nie nie, ja tylko proszę o nakierowanie jak to zrobić, a zadania chce sam rozwiązywać
9 lis 00:36
Damian#UDM: I mam nadzieję, że o 00:17 dobrze wykminiłem
9 lis 00:37
Mariusz:
Damian
√x2+4x−7=t−x
x
2+4x−7=t
2−2tx+x
2
4x−7=t
2−2tx
2tx+4x=t
2+7
x(2t+4)=t
2+7
| | 2t(2t+4)−2(t2+7) | |
dx= |
| dt |
| | (2t+4)2 | |
| | (t2+7)2 | | 2t+4 | 2(t2+4t−7) | |
∫( |
| −3) |
|
| |
| | (2t+4)2 | | t2+4t−7 | (2t+4)2 | |
| | t4+14t2+49−3(2t+4)2 | 2 | |
∫ |
|
| dt |
| | (2t+4)2 | 2t+4 | |
| | t4+14t2+49−12(t2+4t+4) | |
2∫ |
| dt |
| | (2t+4)3 | |
| | t4+2t2−48t+1 | |
2∫ |
| dt |
| | 8(t+2)3 | |
| 1 | | t4+2t2−48t+1 | |
| ∫ |
| dt |
| 4 | | (t+2)3 | |
W(t)=t
4+2t
2−48t+1
W'(t)=4t
3+4t−48
W''(t)=12t
2+4
W'''(t)=24t
W''''(t)=24
W(−2)=16+8+96+1=25+96=121
W'(−2)=−32−8−48=−88
W''(−2)=48+4=52
W'''(−2)=−48
W''''(−2)=24
(t+2)
4−8(t+2)
3+26(t+2)
2−88(t+2)+121=t
4+2t
2−48t+1
| 1 | | t4+2t2−48t+1 | |
| ∫ |
| dt= |
| 4 | | (t+2)3 | |
| 1 | | (t+2)4−8(t+2)3+26(t+2)2−88(t+2)+121 | |
| ∫ |
| dt |
| 4 | | (t+2)3 | |
9 lis 04:23
Mariusz:
Jeśli chciałeś tę całkę liczyć jakoś po swojemu to
patrzysz na pochodną tego trójmianu kwadratowego pod pierwiastkiem
Pochodna to 2x+4
Wyciągasz dwójkę bo skróci ci się ona z pochodną pierwiastka
| | x2 | | x(x+2) | | 2x | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx−∫ |
| dx |
| | √x2+4x−7 | | √x2+4x−7 | | √x2+4x−7 | |
| | x(x+2) | |
Teraz całkę ∫ |
| dx |
| | √x2+4x−7 | |
liczysz przez części
| | x(x+2) | |
∫ |
| dx=x√x2+4x−7−∫√x2+4x−7dx |
| | √x2+4x−7 | |
| | x2+4x−7 | |
Teraz korzystasz z tego że √x2+4x−7= |
| |
| | √x2+4x−7 | |
i otrzymujesz
| | x(x+2) | | x2+4x−7 | |
∫ |
| dx=x√x2+4x−7−∫ |
| dx |
| | √x2+4x−7 | | √x2+4x−7 | |
| | x(x+2) | | x2+2x | | 2x−7 | |
∫ |
| dx=x√x2+4x−7−∫ |
| dx−∫ |
| dx |
| | √x2+4x−7 | | √x2+4x−7 | | √x2+4x−7 | |
| | x(x+2) | | 2x−7 | |
2∫ |
| dx=x√x2+4x−7−∫ |
| dx |
| | √x2+4x−7 | | √x2+4x−7 | |
| | x(x+2) | | 1 | | 1 | | 2x−7 | |
∫ |
| dx= |
| x√x2+4x−7− |
| ∫ |
| dx |
| | √x2+4x−7 | | 2 | | 2 | | √x2+4x−7 | |
| | x2 | | 1 | | 1 | | 2x−7 | | 2x | |
∫ |
| dx= |
| x√x2+4x−7− |
| ∫ |
| dx−∫ |
| dx |
| | √x2+4x−7 | | 2 | | 2 | | √x2+4x−7 | | √x2+4x−7 | |
| | x2 | | 1 | | 1 | | 2x−7+4x | |
∫ |
| dx= |
| x√x2+4x−7− |
| ∫ |
| dx |
| | √x2+4x−7 | | 2 | | 2 | | √x2+4x−7 | |
| | x2 | | 1 | | 1 | | 6x−7 | |
∫ |
| dx= |
| x√x2+4x−7− |
| ∫ |
| dx |
| | √x2+4x−7 | | 2 | | 2 | | √x2+4x−7 | |
| | x2 | | 1 | | 1 | | 6(x+2)−19 | |
∫ |
| dx= |
| x√x2+4x−7− |
| ∫ |
| dx |
| | √x2+4x−7 | | 2 | | 2 | | √x2+4x−7 | |
| | x2 | | 1 | | x+2 | | 19 | | dx | |
∫ |
| dx= |
| x√x2+4x−7−3∫ |
| dx+ |
| ∫ |
| |
| | √x2+4x−7 | | 2 | | √x2+4x−7 | | 2 | | √x2+4x−7 | |
| | x2 | | 1 | | 19 | | dx | |
∫ |
| dx= |
| (x−6)√x2+4x−7+ |
| ∫ |
| |
| | √x2+4x−7 | | 2 | | 2 | | √x2+4x−7 | |
9 lis 06:13
Damian#UDM: Super, bardzo dziękuję
Mariuszu za pomoc

widzę, że jeszcze wiele przede mną
11 lis 15:49
Damian#UDM: Obliczyć całkę
Proszę o nakierowanie, nie mam pomysłu
11 lis 15:50
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
= ∫ |
| * |
| dx i podstawienie t = tgx |
| | cos2x | | cos2x | |
11 lis 15:58
Jerzy:
Finalnie dojdziesz do ∫(t2 + 1)dt , a to już banał.
11 lis 16:07
Damian#UDM: Obliczyć całkę
Proszę o pomoc i nakierowanie kochani

Próbowałem przez części i przez podstawienie, lecz nic mi nie wyszło
13 lis 00:59
Damian#UDM: Jerzy dziękuję za sugestię, zaraz się za to zabieram
13 lis 01:00
13 lis 01:14
Damian#UDM: Udało się rozwiązać całkę z 11lis 15:50, dziękuję
Jerzy
13 lis 01:15
Damian#UDM: mary to w odniesieniu to całki z 13 lis 00:59?
13 lis 01:16
mary:
z 15:50
13 lis 01:16
Szkolniak: Próbowałeś z podstawieniem u=ln(x)?
13 lis 01:18
Damian#UDM: W tej całce podstawienie lnx=t załatwiło jednak sprawę, dziękuję za pomoc!
13 lis 01:22
Damian#UDM: Właśnie Szkolniak przed chwilą spróbowałem i udało się

dziękuję za sugestię
13 lis 01:22
a7: | | 1 | | dx | | 1 | |
∫ |
| * |
| = |t=lnx dt=dx/x|=∫ |
| dt=arctg(t)+c=.... |
| | 1+ln2 | | x | | 1+t2 | |
13 lis 01:24
Szkolniak: No i pięknie
13 lis 01:29
Mariusz:
Co do całek postaci
∫R(cos(x),sin(x))dx
gdzie R(x,y) − funkcja wymierna dwóch zmiennych zadziała podstawienie
cos(x)=(1−sin(x))t
cos
2(x)=(1−sin(x))
2t
2
1−sin
2(x)=(1−sin(x))
2t
2
(1−sin(x))(1+sin(x))=(1−sin(x))
2t
2
1+sin(x)=(1−sin(x))t
2
1+sin(x)=t
2−t
2sin(x)
sin(x)+t
2sin(x)=t
2−1
sin(x)(t
2+1)=t
2−1
| | t2+1−t2+1 | |
cos(x)=( |
| )t |
| | t2+1 | |
| | 2t(t2+1)−2t(t2−1) | |
cos(x)dx= |
| dt |
| | (t2+1)2 | |
| | 2t((t2+1)−(t2−1)) | |
cos(x)dx= |
| dt |
| | (t2+1)2 | |
| 2t | | 2t | 2 | |
| dx= |
|
| dt |
| t2+1 | | t2+1 | t2+1 | |
Masz zatem całkę
| | 2t | | t2−1 | | 2 | |
∫R( |
| , |
| ) |
| dt |
| | t2+1 | | t2+1 | | t2+1 | |
a to jest całka z funkcji wymiernej
Jeśli chodzi o całki postaci
∫R(x,
√ax2+bx+c)dx
to działają na nie podstawienia
√ax2+bx+c=t−
√ax , gdy a > 0
Tutaj
√a możesz wziąć zarówno z plusem jak i z minusem
√ax2+bx+c=xt−
√c , gdy c > 0
Tutaj
√c możesz wziąć zarówno z plusem jak i z minusem
√a(x−x1)(x−x2)=(x−x
1)t , gdy b
2−4ac > 0
Tutaj możesz także wziąć ten drugi pierwiastek trójmianu kwadratowego
Jak widzisz w tym trzecim podstawieniu zanim przystąpisz do podstawiania
wygodnie jest zapisać trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem w postaci iloczynowej
Damian czy przećwiczyłeś już całkowanie funkcyj wymiernych ?
13 lis 05:48
Damian#UDM: Mariuszu generalnie ostatnio liczyłem trochę całek i ćwiczyłem też całki wymierne

Z
grubsza chodzi tam o to, żeby porozbijać trudny ułamek na ułamki prostsze, żeby skorzystać z
podstawowych wzorów na całki

I jeszcze raz dziękuję za nowe informacje i sposoby rozwiązywania zadań

Wszystkie moje linki z tej strony zapisuje sobie w jednym pliku, dzięki czemu będę mógł do tego
zawsze wrócić

A do liczenia całek niedługo wrócę, najpierw obronię pracę dyplomową z dietetyki i wtedy będzie
z pewnością więcej czasu na takie rzeczy
18 lis 05:11
18 lis 07:24