matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbadaj istnienie granicy ciAgu
martyna 56c:
lim n−>
∞
n cos n! −−−−−−−−−−− n
2
+1
7 lis 01:44
getin:
wartość cos n! należy do przedziału <−1; 1> dlatego można przyjąć, że
−n
n*cos n!
n
≤
≤
dla dowolnego n ∊ N
n
2
+1
n
2
+1
n
2
+1
−n
n
Ponieważ lim
n→
∞
= 0 oraz lim
n→
∞
= 0, to również to co w środku
n
2
+1
n
2
+1
n*cos n!
lim
n→
∞
= 0
n
2
+1
Czyli granica istnieje i wynosi 0
7 lis 07:04
martyna 56c:
Dziękuje
7 lis 15:47