a | b | c | ||||
Liczby a, b, c są dodatnie. Wykaż, że | + | + | <1 | |||
a+1 | (a+1)(b+1) | (a+1)(b+1)(c+1) |
a | b | c | ||||
L = | + | + | = | |||
a + 1 | (a+1)(b+1) | (a+1)(b+1)(c+1) |
a(b+1) + b | c+1 | 1 | ||||
= | + | − | < | |||
(a+1)(b+1) | (a+1)(b+1)(c+1) | (a+1)(b+1)(c+1) |
a(b+1) + b | 1 | |||
< | + | = 1 | ||
(a+1)(b+1) | (a+1)(b+1) |
a(b+1)(c+1) + b(c+1) + c | |
= | |
(a+1)(b+1)(c+1) |
abc + ab+ac + a + bc+b + c | ||
= | = | |
(a+1)(b+1)(c+1) |
abc + ab+ac + a + bc+b + c | ||
= | = | |
(abc+bc + ac + c+ab+b + a + 1 |
abc + ab + ac + bc + a + b + c | ||
= | < 1 | |
abc + ab + ac + bc + a + b + c +1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |