Okrąg wpisany w trójkąt równoramienny
ktosiek:

W trójkąt równoramienny ABC wpisano okrąg o promieniu 3 cm. Odcinek EF styczny do tego okręgu
jest równoległy do podstawy AB. Wiedząc, że P
ABFE = 15 * P
EFC oblicz:
a) obwód trójkąta EFC
b) pole trójkąta ABC
c) wysokość CD trójkąta ABC
d) długość podstawy AB.
6 lis 21:32
chichi:
1) Podobieństwo
2) G punkt styczności okręgu z ramieniem AC, H punkt styczności okręgu z ramieniem BC,
punkt I środek EF
3) |EG|=|EI|=|IF|=|FH|
4) |GA|=|AD|=|DB|=|HB|
5) |AE|+|FB|=|AB|+|EF| (okrąg wpisany w czworokąt)
6) od środka okręgu można poprowadzic promienie do punktów G i H, wtedy kąty AGO i BHO
będą miały po 90 stopni
Myślę, że tyle powinno wystarczyć do rozwiązania (nie musisz korzystać ze wszystkiego).
Nie będę odbierał Ci tego piękna geometrii, teraz się baw
6 lis 22:04
chichi: No i plus to co masz podane w poleceniu
6 lis 22:05
a7:
| 2a+2b | |
(1)PABEF=15*PEFC |
| *6=15*1/2*2b*h⇒ h=2/5(a+b) |
| 2 | |
(2) w trójkącie narysowanym na czerwono (a−b)
2+6
2=(a+b)
2 ⇒4ab=36 ab=9 a=9/b b=9/a
| h | | b | | 54 | |
(3) z podobieństwa trójkątow CSF i CDB |
| = |
| ⇒ h= |
| |
| h+6 | | a | | a2−9 | |
przyrównujemy h
| a2+9 | | 54 | |
h=2/5 ( |
| )= |
| ⇒ a=3√216=6 |
| a | | a2−9 | |
b=9/a=9/6=3/2
h=2/5(a+b)=2/5*15/2=3
CD=h+6=3+6=9
AB=2a=12
EF=2b=3
a)O=b+h+2c = 3+2*11,25=25,5 (c liczymy z tw. Pitagorasa dla trójkąta CSF)
b)P=54
c)CD=9
d)AB=12
6 lis 22:29
a7: a) w a) chochlik
6 lis 22:31
a7: źle obliczone a przy porównywaniu h
6 lis 22:39
Mila:

Można tak, ale są inne sposoby.
1) P
ΔABC=16P
| 1 | | 1 | |
ΔEFC∼ΔABC w skali k= |
| = |
| |
| √16 | | 4 | |
2)
|EF|=2e
|AB|=8e
Punkty styczności są jednakowo odległe od wierzchołków kątów
W prostokątnym ΔBOF:
3) Z podobieństwa w (1)
| 3 | | 5 | |
4) obwΔEFC=2* |
| +2* |
| =8cm |
| 2 | | 2 | |
obwΔEFC=8cm
Obw.ΔABC=4*8=32cm
5)
PΔABC=48cm2
16P=48
P=3cm
2=P
ΔEFC⇔
h
e=2
|CD|=4*2=8cm
6 lis 22:41
Mila:
O! I kto ma błąd w rachunkach?
6 lis 22:42
Eta:
Mila ok
6 lis 22:46
Eta:
ΔABC: 10,10,12 |DC|=8 , L=32 , P=48
ΔEFC : podobny w skali k=1/4
to L=32*1/4=8
6 lis 22:50
Mila:
Dzięki
Eta
6 lis 22:51
a7: ja mam kilka błędów w rachunkach : (
6 lis 22:52
Eta:

Ja liczyłam tak:
P(ABEF)=15P(EFC) to P(ABC)= 16P(EFC)
Skala podob. ΔABC i EFC : k
2=16 ⇒ k=4
to w=2, |CD|=8
W ΔBOF : 4a
2=9 ⇒ a=3/2
|AB|=8a= 12 b=|BC|= 10 P(ABC)=48
L(ABC)=32 to L(EFC)= 32/4 =8
6 lis 23:07
adriana: Witam, przepraszam za odgrzewanie kotleta, ale nie mogę wpaść na to, dlaczego a*4a=9? skąd taka
zależność?
8 gru 20:26
mam pytanie: a | | 3 | |
| = |
| podobieństwo trójkątów prostokątnych w trójkącie BOF (uzyskanych przez |
3 | | 4a | |
poprowadzenie wysokości o dł 3)
8 gru 20:45
6latek:

jest taka zależnosc w trojkącie prostokątnym
wysokosc h =|OD|=
√|BD|*|DF|
jest srednia geometryczna tych odcinkow
h=
√a*b
h
2=a*b
tutaj masz h=3 i dlugosci odcinkow na jakie ta wysokosc dzieli podstawe czyli a i 4a
stad masz 9=a*4a=4a
2
Pytanie tylko czy wiesz dlaczego ten trojkat BOF jest prostokatny ?
8 gru 20:56
adriana: dziękuję.
1) skąd wiemy, że te trójkąty prostokątne są podobne?
2) nie wiem dlaczego BOF jest prostokątny
8 gru 21:19
6latek:

Nr 1
na podstawie cechy K−K−K
Nr 2
Patrz rysunek
Ety
mamy czworokąt ABFE
Mozna w niego wpisac okrąg
Srodek okregu wpisanego w czworokat lezy na przecieciu sie dwusiecznych kątów
Kąt ABF i kąt EFB to kąty przyległe a dwusieczne kątów przyległych przecinają sie pod kątem
prostym
Stąd kąt FOB jest kątem prostym i ΔFOB jest Δ prostokątnym . Pamiętaj o tym to sie przydaje w
zadaniach
8 gru 21:41
adriana: dziękuję!
10 gru 19:51