Sprawdź czy struktura jest pierścieniem
tom123: Dla danego zbioru X≠∅, definiujemy strukturę (2X,△,∩), gdzie "△" oznacza różnicę symetryczną,
definiowaną jako:
A△B:=(A∖B)∪(B∖A),
a "∩" − przecięcie zbiorów. Wiedząc, że "∩" jest rozdzielne względem "△", sprawdź czy ta
struktura jest:
− pierścieniem,
− pierścieniem przemiennym,
− pierścieniem z jedynką,
− pierścieniem całkowitym,
− ciałem.
bardzo prosiłbym o jakieś rozjaśnienie tego zadania(łopatologicznie), nie rozumiem tych zbiorów
A i B, czy one się mają zawierać w X?
znam warunki jakie są potrzebne aby struktury były tymi pierścieniami, ale nie wiem jak mam to
podstawić,
czy np sprawdzając czy działanie △ jest łączne mam sprawdzić (A△B)△C = A△(B△C)?
6 lis 20:48
Adamm:
A∊2X ⇔ A⊆X
"czy np sprawdzając czy działanie △ jest łączne mam sprawdzić (A△B)△C = A△(B△C)?"
tak
7 lis 01:16
tom123: sprawdzenie tej łączności było bardzo trudne, ale udało mi się. Jak sprawdzić czy to działanie
jest wewnętrzne?
7 lis 10:03
jc: Różnicy symetrycznej odpowiada alternatywa wykluczająca, której z kolei odpowiada
dodawanie modulo 2, które jest łączne.
7 lis 10:16
jc: Działanie wewnętrzne oznacza, że wynik należy do tego samego zbioru, z którego
bierzesz argumenty.
A, B ∊ 2X ⇒ A, B ⊂ X ⇒ AΔB ∊ X ⇒ AΔB ∊ 2X
7 lis 10:18
tom123: oki bardzo dziękuje, a jeszcze takie pytanko, jak sprawdzić dzielniki zera?wziąć dwa dowolne
zbiory i zadziałać na nie drugim działaniem tak zeby otrzymać element neutralny z pierwszego
działania? czy po prostu nie występują dzielniki zera? bo tak na chłopski rozum dzielnikami
zera są wszyskie podzbiory X które są rozłączne
7 lis 16:52