graniastosłup
Dominik:
Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny ABCDEF o podstawach ABC i DEF
Okrąg wpisany w podstawę ma długość r
Punkty P i Q są odpowiednio środkami odcinków AB i BE, a kąt PCQ ma miarę α
Wyznacz objętość tego graniastosłupa
Mogę liczyć na pomoc ?
6 lis 17:35
wredulus_pospolitus:

1) zauważ, że trójkąt PCQ jest to trójkąt równoramienny o kącie przy podstawie równym α
| | 1 | | √a2 + h2 | |
|PQ| = |
| |AE| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | √(2a)2 + h2 | |
|CQ| = √a2 + (h/2)2 = |
| |
| | 2 | |
2) a =
√3r
3) z tw. cosinusów
|PQ|
2 = |CQ|
2 + |PC|
2 − 2|CQ|*|PC|*cosα
wyznaczasz 'h'
podstawiasz do wzoru na objętość
6 lis 17:57
Eta:

V= P
p*2H P
p= 3r
2√3
W ΔPCQ : d= 3r*tgα
W ΔPBQ z tw. Pitagorasa H
2=d
2−(r
√3)
2
H
2= 9r
2tg
2α−3r
2 ⇒ H=r
√3√3tg2α−1
V= ............
V= 18r
3√3tg2α−1
==============
6 lis 18:28
Eta:
@ Wredulus
Na jakie podstawie twierdzisz,że ΔPCQ jest równoramienny ?
6 lis 19:09
wredulus_pospolitus:
A ... nie wykasowałem tego ... upsik
6 lis 19:14