Czy struktura jest grupą algebraiczną?
tomek: Dany jest zbiór D={2k:k∈Z}. Sprawdź, że struktura (D,∘), gdzie a∘b:=a⋅b2 jest grupą.
Czy struktura ta byłaby grupą, gdyby D={(−2)k:k∈Z}?
mam problem z określeniem elementu symetrycznego i z drugą częścią zadania
6 lis 17:09
Maciess: a∘b=ab2 ? Czy po prostu podwojony iloczyn?
6 lis 17:17
tomek: o jezu przepraszam tam miało być a∘b:=a⋅b2
6 lis 17:22
Adamm:
f(k) = 2k+1
f(k1) o f(k2) = 2k1+1+k2+1−1 = 2k1+k1+1 = f(k1+k2)
Więc f:(Z, +) → (D, o) jest izomorfizmem
elementem neutralnym w D jest f(0) = 2, oraz elementem odwrotnym do
2k = f(k−1) jest f(1−k) = 22−k.
6 lis 17:35
Adamm:
Druga część zadania
(−2) o (−2) = 2 ale 2 nie jest postaci (−2)k dla pewnego k
6 lis 17:39
znak: Inaczej:
a o a
−1 = e = a
−1 o a
| | 2k*a−1 | | 22 | |
a o a−1 = |
| = 2 ⇔ a−1 = |
| ⇔ a−1 = 22 − k |
| | 2 | | 2k | |
Metoda Adamma, choć ładna, zapewne daje więcej pytań autorowi wątku niż odpowiedzi
6 lis 17:41
Adamm:
Można sobie zadać następujące pytanie do drugiej części zadania.
Czy da się rozszerzyć o do operacji na zbiorze D = {(−1)k 2l : k, l∊Z}?
No więc (−1)k1 2l1 o (−1)k2 2l2 = (−1)k1+k2 2l1+l2−1 ∊ D
Zdefiniujmy f(k, l) = (−1)k 2l+1, f:Z2 x Z → D
Wtedy f(k1, l1) o f(k2, l2) = (−1)k1+k2 2l1+l2+1 = f(k1 +2 k2, l1+l2)
Więc f jest izomorfizmem a nasza grupa jest izomorficzna z Z2 x Z.
6 lis 17:44
tomek: dziękuje za odpowiedź, musze to przeanalizować na spokojnie, ja sprawdzałem czy struktura jest
grupą sprawdzając czy działanie jest wewnętrzne, łączne
istnieje element neutralny i czy kazdy element ma element symetryczny. Czy drugą część tego
zadania można by zrobić jeszcze w ten sposób,
że, wiemu już, że pierwsza struktura jest grupą, robimy odwzorowanie w drugą strukturę, jeśli
nie będzie
to izomorfizm tzn, że druga struktura nie jest grupą?
6 lis 18:28
znak: Przecież Adamm Ci pokazał w wpisie o 17:39, że to nie będzie grupa. Wziął element (−2) i
pokazał, że (−2) o (−2) nie należy do tego zbioru, a więc zbiór nie jest zamknięty na
działanie. Stąd nie jest grupą z tym działaniem.
6 lis 18:57
tomek: ok dziękuje : )
6 lis 19:25