Czy każda funkcja z dodatnim "a" z lewej strony wykresu maleje?
zmartwionyuczeń: Tak jak wyżej, czy każda funkcja z dodatnim "a" z lewej strony wykresu maleje?
W sensie jak mam np. 5x997 −3x996 itd. itd., to mam pewność, że rysując jej podglądowy
wykres od lewej strony, będzie on zaczynał się na górze i malał (przynajmniej na początku)?
Tak jak jest z funkcją kwadratową, że gdy a > 0, to jej ramiona skierowany są ku górze (czyli
wykres z lewej strony maleje..)
6 lis 15:42
ICSP: Narysuj sobie funkcję liniową f(x) = x
6 lis 15:46
ite:

f(x)=x
3−2x
2 ← czy to jest "funkcja z dodatnim "a" z lewej strony wykresu" i czy " maleje"
?
6 lis 15:49
zmarteionyuczeń: Szybko zostałem wyjasniony szybko

w takim razie, czy mogę jakos stwierdzić po wzorze dowolnej
funkcji bedzie ona na poczatku malala/rosła?
6 lis 15:51
Jerzy:
Czy słyszałeś coś o pochodnej funkcji ?
6 lis 15:54
Jerzy:
15:49 , to nie jest wykres funkcji f(x) = x3 − 2x2
6 lis 15:55
zmarteionyuczeń: Slyszalem, właśnie przy zadaniach z pochodna pojawiły się u mnie te pytania
6 lis 15:57
Jerzy:
Jeśli pochodna jest dodatnia, to funkcja rośnie i odwrotnie.
6 lis 15:58
zmartwionyuczeń: W jakim sensie pochodna jest dodatnia?
Hipotetyczna pochodna f'(x) = 4x
3 − 2x − 2
Skąd wiem, że ona jest dodatnia? Nawet po rozbiciu jej na czynniki:
f'(x) = (x−1)(2x
2+2x+1) nie mogę być tego pewien.
6 lis 16:21
zmartwionyuczeń: Przepraszam za takie pytania, ale chcę to porządnie zrozumieć
6 lis 16:24
wredulus_pospolitus:
pochodna dodatnia? ale przecież pochodna nie jest zawsze dodatnia
np. dla x = −1 masz f'(−1) = −4 + 2 − 2 = −4
6 lis 16:27
zmartwionyuczeń: No właśnie dlatego pytam Pana Jerzego, skąd mam wiedzieć (albo inaczej − kiedy mogę
stwierdzić), że dana pochodna jest dodatnia lub ujemna.
6 lis 16:31
6 lis 16:31
Jerzy:
Weź prostą funkcję: y = x2 i jej pochodna: y’ = 2x
Dla x ∊(−∞,0) pochodna jest ujemna,czyli funkcja maleje,dla x ∊(0,∞) pochodna jest dodatnia i
funkcja rośnie.
6 lis 16:35