proszę o pomoc :)
adi: Na turnieju szachowym każdy rozegrał z każdym po jednej partii po czym jeden z uczestników
turnieju wycofał się. Pozostali rozegrali jeszcze raz każdy z każdym po jednej partii. Łącznie
rozegrano 49 partii. Ilu było uczestników turnieju na początku?
28 lut 22:57
28 lut 23:15
fikuś: rozwiązać czy potrafisz?
28 lut 23:15
fikuś: n!2!*(n−2)!+
(n−1!2!*{(n−3)!=49
28 lut 23:19
adi: dzięki wielkie!
28 lut 23:24
fikuś: (n−2)(n−1)n2(n−2)+(n−3)(n−2)(n−1)2(n−3)=49 /*(n2)(n1)2
(n−1)n+(n−2)(n−1)=98
n2−2n−48=0
Δ=196
n1=6 n2=−9∉N
sprawdż rachunki z tum pisaniem mam kiepsko
28 lut 23:26