Zbieżność szeregu
:#62;: Sprawdzić zbieżność za pomocą kryterium porównawczego
| | 1 | |
∑n=1 |
| |
| | n*(pierwiastek n−tego stopnia z 2n) | |
6 lis 15:09
wredulus_pospolitus:
n*
n√2n
6 lis 15:10
:#62;: Tak ?
6 lis 15:11
wredulus_pospolitus:
wskazówka:
n√2n ≤ n√2n = 2
6 lis 15:14
:#62;: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Czyli |
| * ∑n=1 |
| szereg rozbieżny = |
| ≤ |
| tak ? |
| | 2 | | n | | n*n√2n | | n*n√2n | |
6 lis 15:21
wredulus_pospolitus:
no tak
wykazać należy tylko, że 2n ≤ 2n (dla n ∊ N+) co raczej kłopotliwe nie będzie
6 lis 15:27
:#62;: Dziękuję
6 lis 15:35