przekształcenie
Dawid: Pomocy! na cito
Przekształć podane wzory w postać kanoniczną y = {a}{x−p}+q:
6 lis 14:36
Maciess: | | x−3 | | x+1−4 | | x+1 | | 4 | | 4 | |
1. y= |
| = |
| = |
| − |
| =1− |
| |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
Musisz licznikiem tak wymanewrowac zeby pojawiła ci sie tam jakas wielokrotnosc mianownika, ale
zeby wartosc początkowa sie zgadzala
6 lis 14:42
Jerzy:
Pokażę ci pierwszy, a dalej sam.
| | x + 1 − 4 | | −4 | | 4 | |
y = |
| = 1 − |
| = |
| + 1 |
| | x + 1 | | x + 1 | | x + 1 | |
6 lis 14:42
Jerzy:
Pomyka, patrz: 14:42
6 lis 14:43
Słoniątko: spoko , jak ci limitu nie starczy podasz nauczycielkę do kuratorium że za mało czasu daje
6 lis 14:44