nierówność
Studenciak: | | 1 | | 1 | |
Sprawdzić czy nierówność ln( |
| + 1) < |
| jest prawdziwa w przedziale x ∊ (0, |
| | x | | √x2 + x | |
+
∞)
domyślam się że trzeba rozpatrzeć 2 funkcje i policzyć pochodne ale co potem? pomoże ktoś?
6 lis 14:11
wredulus_pospolitus:
a po co dwie ... można jedną ... sprawdzaj jej monotoniczność i określasz wartość w ekstremum
6 lis 14:58
Studenciak: rozpatrzyłem tą jedną, policzyłem pochodną, przyrównałem do zera i wyszła sprzeczność 1=0 i co
teraz?
6 lis 15:45
wredulus_pospolitus:
pokaż obliczenia
6 lis 15:48
Studenciak: czyli 1>0 więc funkcja jest rosnąca dla x > 0 i nie ma rozwiązań czyli cała funkcja w tym
przedziale jest mniejsza od zera czyli nierownosc jest prawdziwa? Można tak stwierdzic?
6 lis 15:49
Studenciak: sekunda
6 lis 15:49
Studenciak: | | −2√x2 + x + 2x + 1 | |
f'(x) = |
| |
| | (2x + 2x2) * √x2 + x | |
f'(x) = 0 ↔ 2x + 1 = 2
√x2 + x // ()
2 , x > 0
1 = 0
pochodna jest na 99% dobrze policzona
6 lis 15:53
Studenciak: a nawet bym powiedzial ze na 100
6 lis 15:53
wredulus_pospolitus:
ale to jest pochodna z jakiej funkcji
6 lis 15:54
Studenciak: f(x) = ln(1/x + 1) − 1/√x2 + x
6 lis 15:55
wredulus_pospolitus:
| | x | | −1 | | 2x+1 | |
f' = |
| * |
| + |
| |
| | x+1 | | (x+1)2 | | 2√x2+x | |
no to ździebko inaczej wygląda pochodna (nawet po sprowadzenia do tego samego mianownika)
6 lis 15:59
Studenciak: jestes pewien ze tak wyglada? na wolfram alpha mi pokazywalo tą moją
6 lis 16:00
Studenciak: poczekaj chwile
6 lis 16:02
wredulus_pospolitus:
a faktycznie:
6 lis 16:03
Studenciak: sam sie juz w tym pogubilem
6 lis 16:07
wredulus_pospolitus:
to może tak
ln(1/x + 1) = ln( (x+1)/x) = ln(x+1) − lnx
| | 1 | | 1 | | 2x+1 | |
f'(x) = |
| − |
| + |
| |
| | x+1 | | x | | 2√x√x+1 | |
6 lis 16:10
Studenciak: ale mi wyszedl smietnik algebraiczny masakra
6 lis 16:17
Studenciak: czyli jak mi wyszło 1>0 w pochodnej i że nie ma funkcja miejsc zerowych i jest ciągle rosnąca w
tym przedziale i że dla x=1 nierówność jest spełniona to czy to wystarczy do udowodnienia?
6 lis 19:44
jc:
h(u)=u − 1/u −2 ln u, u ≥ 1
h(1)=0
h'(u) = 1 +1/u2 − 2/u = (1−1/u)2 > 0 dla u > 1
h jest rosnąca
u(u) > h(1) dla u > 1
Teraz wystarczy podstawić
u = √1+1/x
6 lis 21:39
Studenciak: dziekuje
6 lis 21:54