krata podgrup
Krulik: Hej, mam znaleźć kratę podgrup Z36x.
Zaczynam rozpisywać generatory, najpierw 1 elementowe, później 2−elementowe:
<1>={1}
<3>={1,3,9,11,33,27}
<5>={1,5,25,17,13,29}
i tak dalej.
I tak w jakiejś 1/3 stwierdziłem, że to dużo roboty, bo jak wchodzą już generatory 2 elementowe
tzn:
<3,7>={1,3,7,21,27,13,9,19,25,31}
i tak dalej.
Strasznie tego dużo, i co chwilę wychodzą nowe. Jak to zrobić prościej? Jeżeli wgl jest opcja.
Pozdrawiam
6 lis 13:22
jc: Z36*={1,5,7,11,13,17,19,23,25,29,31,35}
podgrupy:
{1,5,7,11,13,17,19,23,25,29,31,35}
{5,25,17,13,29,1}
{25,13,1}
{17,1}
{1}
6 lis 13:40
jc: Generatory podgrup: 7, 5, 13, 17, 1
6 lis 13:42
jc:

Jeszcze inaczej. g=7, generator grupy.
g
12=e
generatory podgrup: g, g
2, g
3, g
4, g
6, e
6 lis 13:50
Krulik: To naprawdę są wszystkie podgrupy? Coś mi nie pasuje albo czegoś nie rozumiem, co w takim razie
np. z podgrupą generowaną przez <9>={1,9}?
6 lis 14:09
jc: Zn* to grupa elementów odwracalnych z mnożeniem.
9 nie jest elementem odwracalnym.
6 lis 14:15
Słoniątko: 9 nie jest odwracalne w Z36
6 lis 14:15
Krulik: Oooo, dobra rozumiem, korzystałem z przykładu Z16x i tam podgrupami były wszystkie
generowane przez generatory za wyjątkiem tych które się powtarzają. A tutaj dostaniemy wiele
zbiorów które się nie powtarzają, ale ich elementy nie mają odwracalnych w danym zbiorze.
Możecie mi jeszcze wytłumaczyć tą grafikę?
6 lis 14:20
jc: Oj pomyliłem się, to nie jest grupa cykliczna.
{7, 13,19,25,31,1}
{5,25,17,13,29,1}
{11,13,35,25,23,1}
{13,25,1}
{17,1}
{19,1}
{35,1}
Teraz rysuj diagram.
6 lis 14:29
Słoniątko: grafika pokazuje ci jakimi drogami idziesz od g −oznaczone jako 1 do g12=e , który to
element przedmówca oznaczył 0
6 lis 14:31
Krulik: Kompletnie nie rozumiem jak to tak szybko znalazłeś
6 lis 14:31
jc: {1,5,7,11,13,17,19,23,25,29,31,35}
{7, 13,19,25,31,1}
{5,25,17,13,29,1}
{11,13,35,25,23,1}
{13,25,1}
{17,1}
{19,1}
{35,1}
{1}
Mamy też podgrupy niecykliczne?
{17,19,35,1}
Czy coś jeszcze?
6 lis 14:33
jc: Czy to nie jest C6 x C2?
6 lis 14:55
Krulik: Dobra, zrozumiałem, ten zapis g do potęgi mnie zmylił.
6 lis 14:55
Krulik: tzn chyba zrozumiałem, zaraz sprawdzę na innym przykładzie
6 lis 14:56
jc:
a2=e=b6, ab=ba
1: <e>
2: <a>, <b3>, <ab3>
3: <b2>,
4: <b3, a>
6: <b>, <ab>, <a, b2>
12 <b, a>
6 lis 15:02
jc: Krulik, pisząc g myślałem, że to grupa cykliczna. To nie jest grupa cykliczna!
6 lis 15:03
jc: To grupa trylinki (symetria względem płaszczyzny poziomej i obroty wokół pionowej osi).
6 lis 15:05
Krulik: w takim razie znów nie rozumiem jak w tak krótkim czasie doszedłeś do tych właściwych podgrup
6 lis 15:22
Krulik: tym bardziej, że ten sposób powyżej sprawdza się w większości przypadków dla grup z dodawaniem
z tego co widzę, dla mnożenia ciężko
6 lis 15:23
Krulik: tzn sposób z grafiką który ogarniałem w tym czasie
6 lis 15:23
jc: Oj, nie tak szybko.
20 minut + pomoc komputera (liczenie kolejnych potęg) + dwie kartki rysunków.
Do tego kilka wcześniejszych błędów.
6 lis 15:51
Krulik: ale skoro zbiory generowane przez pojedyńczy element nie dały całego Z36x, to wtedy musimy
sprawdzać generatory 2 elementowe, a nawet i 3 elementowe w sumie, przecież tego jest ogromnie
dużo, samych zbiorów generowanych przez 2 elementowe jest 11*10:2=55 bo jedynki nie trzeba
liczyć. Musi być jakiś prostszy sposób niż ten którym robiłem ja.
A i jeszcze jedna sprawa, W Z36x są tylko liczby względnie pierwsze z 36? Bo ja tam
dorzuciłem jeszcze trójki, dziewiątki a widzę że ty ich nie masz.
6 lis 17:18
Krulik: Dobra, faktycznie łatwe, po prostu dorzuciłem trójki do tego i zaczęły mi wychodzić dziwne
wyniki
6 lis 17:31
Krulik: Dzięki.
6 lis 17:32