Równanie z logarytmem
tomek123098: Witam, mam problem z rozwiązanie równania z logarytmem,
a dokładnie z ostatnim etapem czyli podaniem wyniku, czy ktoś mógłby zerknąć
na to jak go wykonałem i pomóc go skończyć, link do zdjęcia przykładu rozwiązanego
przeze mnie:
https://ibb.co/vwyPwT2
Na samej górze jest postać początkowa równania
6 lis 13:22
Słoniątko:
dziedzina źle , podstawa logarytmu nie może być równa 1
6 lis 13:30
tomek123098: To prawda, nie zauważyłem, mimo tego to nie ma wpływu ciągle na to jaki
wynik otrzymałem
6 lis 13:40
a7: o ile wczesniej wszytsko jest dobrze (nie sprawdzałam) to na końcu trzeba np.
2log
x3=4
log
x3=2
log3=logx
2
x=
√3
lub log
x3=1
U{log3}{logx)=1
x=3
(?)
6 lis 13:51
tomek123098: Faktycznie, mega głupi błąd, dziękuję
6 lis 13:57