Maciess: Nie wiem czy dobrze rozumiem. Sume wyrazów mamy na mysli funkcje
F:X→{0,1,2,..,9,10) F(x
n)=∑x
i czyli np
(1,0,0,0,0,0,0,0,0,0)→1
(1,1,0,0,0,0,0,0,0,0)→2
Jesli tak to na paluszkach.
Ciągi mozemy sobie rozbic na rozłączne zbiory ze względu na ilość 1 (klasy abstrakcji pewnej
relacji) i liczymy ile elementów ma dana klasa.
| | | |
Ciągów które nie mają 1 jest | =1. |
| | |
| | | |
Ciągów które mają jedną 1 jest | =10. |
| | |
| | | |
Ciagów które mają 2 jedynki jest | =45 itd |
| | |
Kojarzymy, ze mamy tutaj do czynienia z wyrazami z trojkąta Pascala. No i sprawdz sam czy jest
80 o tej samej sumie.
Wydaje sie coś za proste albo źle rozumiem polecenie.