Zbieżność szeregu
:#62;: Sprawdzić zbieżność za pomocą kryterium porównawczego
6 lis 09:30
6 lis 09:37
:#62;: Dziękuję !
6 lis 09:38
:#62;: | | n2+1 | |
a czy następny przykład ∑n=1 ( |
| )2 , podejrzewamy że bedzie rozbieżny więc |
| | n3+1) | |
| | n2 | | n2+1 | |
( |
| )2 ≤ |
| )2 ? |
| | n3+n3 | | n3+1) | |
6 lis 09:43
wredulus_pospolitus:
a ja podejrzewam że będzie zbieżny ponieważ
| | n2+1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )2 ~ ( |
| )2 = |
| |
| | n3+1 | | n | | n2 | |
6 lis 09:51
wredulus_pospolitus:
| | n2 | | 1 | |
no i czy według Ciebie: ∑ ( |
| )2 = 0.25 ∑ |
| jest rozbieżny  |
| | 2n3 | | n2 | |
6 lis 09:52
:#62;: | | n2+n2 | |
czyli mogę zrobić w ten sposób an ≤ ( |
| )2 czy to będzie już za dużo w liczniku ? |
| | n3 | |
6 lis 09:53
:#62;: Wiem pomyliłem się , zdarza się tak ?
6 lis 09:53
wredulus_pospolitus:
jak najbardziej w taki sposób możesz szacować
6 lis 09:56
:#62;: a ∑n=1 (√n+1 − √n).W jaki sposób oszacować czy będzie to zbieżny czy rozbieżny szereg ?
6 lis 09:58
Słoniątko:
pomnóż przez "sprzężenie"
6 lis 10:01
wredulus_pospolitus:
wczoraj miałeś ten przykład (co prawda tylko warunek konieczny miałeś sprawdzić, ale zawsze) i
pokazane Ci było w jaki sposób przekształcić postać tego szeregu
6 lis 10:03
wredulus_pospolitus:
po przekształceniu 'widać' już co robić dalej (widać też czy to będzie ciąg zbieżny czy
rozbieżny)
6 lis 10:03
wredulus_pospolitus:
tfu ... szereg
6 lis 10:03
:#62;: Dziękuję
6 lis 10:08