Objętość walca. Objętość kuli
Ipirks: Proszę o sprawdzenie czy dobrze i o ewentualną poprawe
1.objętość walca w którym wysokość jest trzykrotnie dłuższą od promienia podstawy jest równa
24π. Oblicz promien podstawy tego walca.
V =24π
V=πr2 *h
h=3r
24π = π r2 x 3r
24=3r3
8=r3
r=2
2. Metalowa kule o promieniu 10cm i stożek o średnicy 16cm i wysokości 12cm przetopiono.
Następnie wykonano walec o średnicy 8cm. Oblicz wysokość walca
. Kula:
V= 43 π r3
V= 43 π 103
V= 43 π 1000
V= 40003 π cm3
Stożek :
D=16 zatem:
R=8
H=12
V=πr2 h3
V=π82 123
V= 64π cm3
Suma objętości V3= 41923 π cm3
Walec
R=4
V= πr2 h
41923 π= π 42 * h
/:16π
H= 2623 = 87 13 cm
5 lis 20:38
wredulus_pospolitus:
1)

2) źle policzona V
stożka
| | 82*12π | | 768π | |
V = |
| = |
| (nie trzeba skracać bo i tak później mnożysz przez 3 aby dodać |
| | 3 | | 3 | |
objętości) ale jak chcesz to ... = 256π
5 lis 20:42
Ipirks: Dziekuje
5 lis 22:56